Genetik Mühendisliğinin Gıda ve Tarım Açısından Yararları


Genetik Mühendisliğinin Gıda ve Tarım Açısından Yararları
Genetik Mühendisliğinin Gıda ve Tarım Açısından Faydaları
Genetik Mühendisliğinin Gıda ve Tarım Açısından Faydaları
Genetik mühendisliğinin gıdalar ve tarım açısından önemli faydaları olmuştur . Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz :
Yiyecekler : 
Kabak , patates , domates , soya fasülyesi vb. GM yiyecekler üretildi . Mesela soğuğa karşı dayanıksız olan çilek ve domates gibi bitkilere Dil balığından “anti-freeze” geni aktarılarak daha dayanıklı olmaları sağlandı . Genetik mühendisliğine ait teknikler işlenmiş yiyeceklerin %60 ‘ın da kullanılmaktadır.
Çürümeye Son 
Eğer domates vb. yiyecekler tarladan olgunlaşınca kaldırılsaydı bir yerden başka bir yere nakledilirken ezilme çürüme  vb. sıkıntılarla karşılaşılırdı . Bu ürünler henüz olgunlaşmadan toplanır ve nakledilir . Daha sonra bu ürünlere satılmadan önce etilen hormonu verilerek olgunlaştırılır .
Körlüğe Karşı Pirinç :
Gelişmekte olan ülkelerde tek yönlü beslenmeye bağlı olarak vitamin yetersizliği görülmektedir . Pirinç taze meyveler yerine tercih edilen besindir . Fakat pirinçte A vitamini bulunmamaktadır . Bu durum ise çocuklarda körlüğe neden olmaktadır . Genetik mühendisliği sayesinde pirinçte daha fazla A vitamini öncülü bulunması sağlanmaktadır .
Cipsler Artık Az Yağlı :
Patates cipsleri bünyelerinde çok fazla yağ barındırdıkları için aşırı kalorilidirler . Ancak bilim adamları patatese nişasta üretimini çoğaltan geni aktarmayı başararak kızartılan patateslerde ki nişastayı artırıp yağı azaltmışlardır .

Çevreye ve Tarıma Yararları

– Hastalıklara karşı savaşan Petunya bitkisi genetik mühendisliğinin uygulandığı ilk bitki olmuştur .
– Genetik mühendisliği sayesinde bitkilere kendilerine zarar veren kurtlara karşı savaşan genler aktarılmaktadır .
– Önceleri tekstilde jeanları boyamadan önce kullanılan beyazlatıcıları temizleyebilmek için çok fazla enerji ve suya ihtiyaç duyuluyordu . Günümüzde Genetik Mühendisliği sayesinde beyazlatıcılar nötralize edilerek enerji ve sudan önemli tasarruf sağlanmaktadır .

Yorumlar

Yorum Gönder